Ludzie przychodzą do pubu po to, żeby się odprężyć, spędzić miło czas, poznać kogoś nowego, lub spotkać się ze znajomymi. Jest taniej i przyjemniej, niż gdyby zorganizować domówkę. Najczęściej jednak ludzie przychodzą do pubu po to, żeby napić się dobrego piwa. Piwa rzemieślnicze w pubie to rzecz, której potrzebuje prawdziwy stały bywalec dobrych pubów i knajpek, w których lubi spędzać czas. Jeśli bywalec klubów i pubów nie zobaczy za barem swojego ulubionego piwa, to bardzo możliwe, że choćby bar był najpiękniejszym barem ze wszystkich i miał najbardziej wysmakowane wnętrze, a za konsoletą mogłaby stać najpiękniejsza barmanka, to on ten bar i tak opuści i pójdzie szukać miejsca, pubu lub restauracji, gdzie będzie mógł się napić dobrego, rzemieślniczego piwa. Piwa rzemieślnicze w pubie świadczą o tym, że pub jest dobry, dba o swoich klientów, że warto tam bywać. Że właściciel zdaje sobie sprawę z tego, że istnieje nie tylko byle żywiec czy byle lech, ale także mnóstwo innego rodzaju piwa. Że smak zmienia się w zależności od rodzaju i ilości użytego chmielu, że można robić dolną i górna fermentację, że można dodawać mnóstwo rzeczy w procesie warzenia. I że smak piwa może być niesamowicie głęboki o zostawiający na języku prawdziwą rozkosz.